Четвер, 28.03.2024, 12:04

Акварель

Меню сайту
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Березень » 16 » Свято зустрічі весни
21:54
Свято зустрічі весни

Весна іде-красу несе

У кожній порі року свої звуки і своя особлива і неповторна музика.Здавна прихід весни символізував початок нового життя. Люди влаштовували свята. Вони вітали весну і проганяли зиму. Дійсно весна несе з собою нове життя і гарний настрій. У холодну зиму люди сидять вдома, звірі зимують в своїх норах, а птахи відлітають в теплі краї. Проте приходить весна і все оживає. Від її приходу стає тепліше і світліше не тільки на вулиці, але і на душі. Люди скучили по теплому і лагідному сонцю..

Свято в українській народній традиції завжди займало провідну роль. Усі свята українського календарного року пов'язані з господарським життям та побутом українців. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди.

Всі весняні обряди сьогодні, 16 березня, намагалися відтворити учні нашої школи у своїй фольклорній композиції «Весна іде-красу несе»

Захід відбувався у рамках тижня предметів художньо-естетичного циклу, тому присутні були вчителі музичного., образотворчого мистецтва, художньої культури міста Василькова та адміністрація школи.

          

В народному календарі було свято, що присвячене птахам – це Сороки (Сорочини) або Жайворонки. Так називаються і обрядові коржики у вигляді пташок, які печуть в цей день дітям, щоб вони, ходячи вулицями, закликали птахів з вирію. Діти бігали з тим печивом по селу, підкидали вгору, імітуючи пташиний політ, і викрикували весняні заклики до птахів:

Пташок викликаю з теплого краю,
Летіть, соловейки, на нашу земельку,
Спішіть, ластівоньки, пасти корівоньки!
Діти вірили, що після таких закликів птахи і весна не забаряться. А щоб пернатим друзям не було сутужно, залишали для них крихти своїх коржиків, а іноді і цілих “жайворонків”, повісивши їх на гілочки дерев.

А наші гості відтворили традиційний український обряд, розписали медові пряники у вигляді пташок. Розписуючи печиво, кожний загадував найзавітніші бажання.а печиво-птахи ваідправляться у кожну родину і принесуть тепло і радість приходу весни.

           

Слов'янські народи мають величезну духовну та культурну спадщину, яка складається зі звичаїв, традицій, фольклору. Українці не є винятком. Заглиблення в народну обрядовість предків – це святий обов'язок кожного етносу, адже розуміння цінностей свого народу впливає на планування майбутнього, на виникнення нових традицій

Переглядів: 504 | Додав: art-stu9io | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar