Четвер, 25.04.2024, 16:40

Акварель

Меню сайту
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 81
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Квітень » 21 » Заняття гуртка "Чарівний олівець"
17:56
Заняття гуртка "Чарівний олівець"

Оберіг мій-писанка!

Я поплила у світ дівочих мрій

У білі колискові оболоні

Котились писанки з-за гори

У теплі мамині долоні…

Святом із свят та торжеством з торжеств є світле Христове Воскресіння, або Пасха. Це насамперед головне християнське свято.

Писанка – один із найголовніших атрибутів важливого християнського свята – Великодня. Це своєрідний мініатюрний народний живопис, наповнений ритуальним значенням: величання споконвічного закону весняного пробудження сонця і відродження природи.

Саме на занятті гуртка "Чарівний олівець" діти дізнались багато нового про писанку, як оберіг та створили свій орнамент.

Розпис писанок – найпоширеніший вид декоративно-прикладного мистецтва у деяких народів: українців, румун, поляків, чехів та ін. Збереження цього звичаю – свідоцтво безперервного розвитку народного мистецтва, його зв’язку з далеким минулим і сьогоденням.

Орнаментація писанки завжди була дуже різноманітною, у ній тісно перепліталися стародавні язичницькі мотиви, які, за уявленнями наших предків, уособлювали сили природи, з новими християнськими символами.

           

Прообразом форм орнаменту завжди була природа. Символи, які зображували первісне – землю, воду, вогонь, сонце, зірки тощо були одними з найпоширеніших не тільки на всій етнічній території України. З’явилась універсальна міфологічна система - наднаціональна, єдина для багатьох народів світу.

Орнамент – це візерунок, що ґрунтується на ритмічному повторенні його складових елементів. Він може зображувати конкретні форми – листочки, квіти, комах, птахів – з достатньо наближенням до натури і менш конкретні, навіть абстрактні форми – прямокутники, ромби та інші фігури.

Більшість орнаментів, які дійшли до нас, безперечно, дуже давнього походження. Це знаки спілкування наших пращурів з природою, всесвітом, із тим духовним началом, яке керує усім. Ними вони позначували все довкола, аби оберегти від злої дії і привернути добру – Божу.

Кольори, в які фарбували яйця, також мають свою мову: червоний – радість життя; блакитний – здоровۥя, небо , повітря; жовтий – місяць, зорі, врожай; зелений – весна, воскресіння природи; коричневий – багата земля та ін.

            

Сьогодні ми теж будемо творцями мальованок, але поки що тільки на папері, Користуючись зразками орнаментів, розвиваючи свою уяву, ви розмалюєте яйце так, як вам підказує вашу душа, ваше серце. І не бійтеся додати до орнаменту щось своє, особисте, а музика вам допоможе в цьому.

    

Спосіб життя предків, їхні традиції, віра, звичаї, обряди, родинні та громадські відносини – це сьогодення кожного з нас. В них – національна неповторність українців, наші свята і будні, найкращі сподівання і найсвітліші надії.

Доки люди пишуть писанки, доти буде світ. Тож тішимося Воскресінням Господнім, любімося і даруймо один одному писанки! На щастя, на долю, на віки вічні!

Переглядів: 686 | Додав: art-stu9io | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar